top of page

IJUNGI Türkiye’de psikodramayı  Moreno’nun hayalini gerçekleşmesi yani toplumun iyileşmesi doğrultusunda buna en uygun zenginleştirici yaklaşım olan Jungiyen bakışla birleştirerek yaygınlaştırmak için faaliyet gösteren toplum ruh sağlığını ve bilimsel araştırmayı merkezine alan bir kuruluştur. Çalışmalarımızın başlangıcı esasen ilk olarak 2005 Abdülkadir Özbek Enstitüsününe bağlı olarak İstanbul Psikodrama Derneği bünyesinde başlamıştır. Doç Dr. Ali Nahit Babaoğlu öncülüğünde,  Prof. Öget Ökten Tanör'ün yardımcı eğitmenliği ile birlikte başlayan bu ilk kuşak eğitim programına psikodramada temel aşamayı tamamlamış olan  kişiler davet edilmiş ve bu Jungiyen psikodrama eğitim süreci aynı zamanda Jungiyen psikodrama eğitiminin içeriğinin nasıl olması gerektiği ile ilgili, araştırma ve tartışmalarla zenginleştirilmiştir. Mitoloji, tarih ve kültür üzerine derin ve sıcak tartışmaların olduğu oturumlarda Babaoğlu, o engin ve eşsiz bilimsel ve entellektüel birikimi ile bizlerin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Jungiyen çalışmanın dünya  ve insanlık tarihi, ülke kültürü ve tarihinden bağımsız mümkün olamayacağı doğrultusundaki düşüncesine paralel olarak her tür toplumsal konunun toplumsal bilinçdışını kavramak için önemli olduğuna ve bu bilgilere sahip olunmadan ve bunları tartışmadan Jungiyen yaklaşımın uygulanamayacağına vurgu yapmıştır. Ancak, Ali Babaoğlu ile birlikte çalışılan yaklaşık 600 saatlik süreçten sonra oluşturulan  ve Dr. Turabi Yerli’nin de eğitici kadrosunda yer alacağı yeni dönem  eğitim programı hazırlıkları sırasında aramızdan ayrılmıştır. Bu kayıp ve yas süreciyle birlikte başlangıcı ertelenmek zorunda kalınan eğitim programı için bir süre sonra derneğin aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan Dr. Turabi Yerli tarafından yeniden başlatılmak üzere bulunduğu girişim derneğin o sıradaki yönetimi tarafından gerek olmadığı gerekçesiyle reddedilince Dr. Turabi Yerli tarafından dernekten bağımsız bir çalışma grubu oluşturulmuş ve kurucu çekirdek grubun kendini yetiştirmesine katkıda bulunmak amacıyla yurtdışından alanda uzman pek çok eğiticinin davet edildiği ve sponsorluğu  Dr. Turabi Yerli'nin tarafından yapılan yeni bir çalışma başlatılmıştır.  Çalışma grubu, kurumsal bir yapının temellerini atmak için ilk eğitimi başlatan kişi anısına "Dr. Ali Babaoğlu Jungiyen Psikodrama Enstitüsü" adıyla çalışmalarını yürütmüştür.  

Doç. Dr. Ali Nahit Babaoğlu

1936- 17 Temmuz 2011

Eğitim programının başlangıcında Eğitici olarak Turabi Yerli’nin yanı sıra Dr. Ali Babaoğlu’nun boşluğunu doldurmak amacıyla Maurizio Gasseau  ve süpervizör olarak ve zaman zaman kimi eğitimlerde de yer almak üzere Abdülkadir Özbek Enstitüsü eğiticilerinden  Prof. Öget Öktem Tanör ve Prof. Arşaluys Kayır davet edilmiştir. Ayrıca çalışmalara önce  ilk dönem eğitimlerde yer alan Caner Bingöl ve daha sonra da Reyhan Çakmak enstitünün gelecekteki eğitici adayları olarak davet edilmiştir. 

Pek çok enstitünün çalışmasından farklı olarak daha zengin bir eğitmen grubu ile tanışılmasına olanak sağlamak için psikodrama alanında iyi bilinen deneyimli eğiticilerle her biri 25 birim saatlik oturumlar gerçekleştirilmiştir. 

Bu davetli eğiticiler arasında ilk dönem, Dena Baumgartner, Rebecca Walters, Jorge Burmeister, Yafi Shpirer,  Manuela Macial, Richard Beck, Marcia Honig, Gaea Logan, Chantal Neve-Hanquet, Oded Nave,  Rozei Telias ve sonraki dönemde yine Dena Baumgartner, Rebecca Walters, Yafi Shpirer,, Daniela Simmons, Manuela Maciel, Chantal Neve-Hanquet, Bojana Glusac Draslar, Magdalene Jeyarathnam , Bilgin Saydam, olmak üzere alandaki en yetkin kişiler katkıda bulunmuşlardır. 

Dr. Ali Babaoğlu Enstitüsü ismiyle sürdürdüğümüz eğitimlerin beşinci yılında, Dr. Turabi Yerli ve Reyhan Çakmak tarafından  enstitünün ilkelerine aykırı tutumları nedeniyle Mauricio Gasseau’nun eğitimlere bir daha çağırılmaması ve Caner Bingöl ile  de yolların ayrılmasına kararı verilmiştir. Ancak bir süre sonra Caner Bingöl tarafından aynı isimle bir dernek teşekkül edilmiş ve ilk dönem öğrencilerinin bir kısmı ile birlikte M. Gasseau ile  çalışmaları sürdürmeleri üzerine, hukuken INSEV içerisinde bir çalışma grubu olarak yürütülen eğitim çalışmalarının, grubunun gereksiz bir karışıklığa yol açmamak ve hukuki sürece girmemek için sadece bu sürecin tohumunu atan Dr. Ali Babaoğlu’na duyulan saygı nedeniyle verilmiş olan isim olan “Dr. Ali Babaoğlu Enstitüsü” yerine Istanbul Jungiyen Psikodrama Enstitüsü: IJUNGI  (Istanbul Jungian Psychodrama/Sociodrama & Group Processes Research Institute) ismiyle devam edilmesi kararı alınmıştır.  Kısa isim olan IJUNGI, Zulu dilinde "orman" anlamına gelmektedir ve çalışma grubunun amaçları ve felsefesi açısından da anlamlı bulunmuştur.

İlk kuşak sonrası Babaoğlu ile çalışma fırsatına sahip olmayan kişiler için daha önce İstanbul Tabip Odası dergisinde yayınlanan bir söyleşiyi paylaşıyoruz. 

Bir Dinozorun Portresi

Söyleşi: Dr. Turabi Yerli

 

TY (Turabi Yerli) : Biliyorsunuz sizin de Etik Kurulunda yer aldığınız Tabip Odamızın bir yayını var. Ya da yayınlardan biri var. Hekim Forumu. Zaman zaman röportajlar yaparız.     İçimizden biri  başlığıyla yaptığımız bu röportajlarda kendisini anlatmasını bizlerle paylaşmasını bekleriz. Bir insan olarak portresini sunmak isteriz. Burada Ali Nahit Babaoğlu’nun bir portresini beraber yapacağız. İsterseniz şöyle bir soruyla başlayalım. Bu portrenin başlığı ne olacak.

 

Ali Nahit Babaoğlu (ANB): Aslında hiç düşünmedim tabii ki böyle bir soruyu.

 

TY: Şimdi düşünelim.

ANB: Bir dinozorun portresi diyebiliriz 

bottom of page